Vad är GameStop?

Det var nog många som hörde GameStop när det under 2021 var en organiserad kupp mot GameStop där många vid ett givet tillfälle bestämde sig för att köpa aktier i GameStop och det blev för ett tag total panik på börsmarknaden då priset på GameStop-aktier rusade. Vad är det för bolag dock och hur mår de nu?

Ett spelbolag från USA

GameStop är ett av världens största spelbolag och de har tusentals av fysiska butiker runt om i världen. Spelmarknaden är en av världens absolut största marknader och spelmarknaden omsätter faktiskt mer pengar än vad filmindustrin gör. GameStop har fysiska butiker där kunderna kan gå in från gatan och handla spel. Det mesta av den här marknaden sköts dock online och det gjorde att GameStop lade ner sina butiker i Sverige 2019.

GameStop skapades i USA 1984 av Leonard Riggio, Daniel DeMatteo och Richard Fontaine i Texas. Då hette de inte GameStop utan Babbage’s men bytte senare namn till GameStop. I början så sålde de mest tv-spel och inriktade sig tidigt på att bli en seriös återförsäljare av Nintendo. Deras mest framgångsrika år var tidigt på 2000-talet då antalet butiker exploderade runt om i världen och antal länder med GameStop-butiker ökade. GameStop köpte upp många andra spelaktörer och blev en mäktig spelare på spelmarknaden. Bland annat äger GameStop Kongregate, EB Games och Rhino Video. Ju mer marknaden har flyttats till bli mer och mer online ju svårare har GameStop haft att följa med dock och deras bolag hr sjunkit allt mer de senaste åren.

Reddit förvånade börsen

2021 så chockades börsen av att många småsparare hade gått ihop på nätforumet Reddit och bestämt sig för att köpa aktier i spelföretaget GameStop. Det är helt lagligt men när börsen inte kan förutspå vad som ska hända så blir det panik. Så kallade blankare, som tjänar pengar på att en börs går ner, höll på att förlora miljontals kronor när aktien istället gick upp otroligt mycket mer än väntat och ökningen i januari 2021 var hundratals procent. Det blev en David mot Goliat-situation när många småsparare gick emot de stora börshajarna och visade att börsen är en opålitlig plats.

Sedan januari i år så har aktien gått upp och ner väldigt snabbt och ingen vet riktigt vad som kommer att hända, det troliga är att det långsamt kommer att plana ut när färre och färre tänker på GameStop och återgår till det normala.