Hur man köper en S&P 500-indexfond

Standard & Poor’s 500-indexfonder är bland dagens mest populära investeringar – och det är inte så konstigt varför. S&P 500-indexet som dessa fonder baseras på har gett en genomsnittlig avkastning på cirka 10 procent per år över tid och representerar hundratals av USA:s bästa företag. Med en S&P 500-indexfond äger du marknaden i stället för att försöka slå den.

Faktum är att den legendariske investeraren Warren Buffett länge har rekommenderat investerare att köpa och behålla en S&P 500-indexfond. Så om du funderar på att skaffa en sådan till din portfölj, så här är vad du behöver veta för att komma igång.

Vad är en Indexfond?

En indexfond är en typ av investeringsfond – antingen en värdepappersfond eller en ETF – som baseras på ett index. Ett index är en förinställd samling aktier, och en indexfond efterliknar bara sammansättningen av aktierna i indexet, snarare än att försöka välja vilka aktier som kommer att prestera bättre. En indexfond är alltså en passivt förvaltad investering som endast justerar sina innehav när det underliggande indexet ändras.

En indexfond skapas vanligtvis kring ett specifikt tema. Det finns till exempel index för företag baserat på deras geografiska läge (t.ex. USA), deras storlek (stora företag, som i S&P 500), deras sektor (t.ex. halvledare eller hälsovård) eller om de betalar utdelning. Ett index kan också bestå av enbart obligationer, eller enbart obligationer av en viss kvalitet och varaktighet.

Hur man investerar i en S&P 500-indexfond

Det är förvånansvärt enkelt att köpa en S&P 500-fond. Du kan ställa in ditt konto så att indexfonden köps på autopilot, så att du nästan aldrig behöver övervaka kontot, eller så kan du ange dina affärer manuellt.

Hitta din S&P 500-indexfond

Det är faktiskt enkelt att hitta en S&P 500-indexfond, även om du bara börjar investera.

En del av det fina med indexfonder är att en indexfond har exakt samma aktier och viktningar som en annan fond som baseras på samma index. I den meningen skulle det vara som att välja mellan fem McDonald’s-restauranger som serverar exakt samma mat: vilken skulle du välja? Du skulle förmodligen välja den restaurang som har det lägsta priset, och det brukar vara samma sak med indexfonder.

Här är två viktiga kriterier för att välja din fond:

Kostnadsförhållande: För att avgöra om en fond är billig vill du titta på dess kostnadsförhållande. Det är den kostnad som fondförvaltaren tar ut av dig under året för att förvalta fonden.
Försäljningsavgift: Om du investerar i gemensamma fonder vill du också se om fondförvaltaren tar ut en försäljningskostnad, vilket är ett fint namn för en försäljningsprovision. Du vill undvika denna typ av kostnad helt och hållet, särskilt om du köper en indexfond. ETF:er tar inte ut någon försäljningskostnad.
S&P 500-indexfonder har några av de lägsta kostnadsförhållandena på marknaden. Indexinvesteringar är redan billigare än nästan alla andra typer av investeringar, även om du inte väljer den billigaste fonden. Många S&P 500-indexfonder tar ut mindre än 0,10 procent per år. Med andra ord betalar du med den räntan endast 10 dollar per år för varje 10 000 dollar som du har investerat i fonden.

Vissa fonder är till och med billigare än så. Här är fem av de bästa S&P 500-indexfonderna, inklusive en som är helt gratis.

När det gäller investeringar innebär det inte alltid att betala mer att man får bättre avkastning. Faktum är att förhållandet mellan avgifter och avkastning ofta är omvänt. Eftersom dessa fonder i stort sett är likadana är ditt val inte ett ”make or break”-beslut – du kan förvänta dig att få indexets avkastning, oavsett vad det är, minus kostnadskvoten eller eventuella avgifter som du betalar. Kostnaderna är alltså en viktig aspekt här.

Välj din fond och notera dess tickersymbol, en alfabetisk kod med tre till fem bokstäver.

Gå till ditt investeringskonto eller öppna ett nytt.

När du har valt din indexfond vill du komma åt ditt investeringskonto, oavsett om det är en 401(k), en IRA eller ett vanligt beskattningsbart mäklarkonto. Dessa konton ger dig möjlighet att köpa värdepappersfonder eller ETF:er, och du kanske till och med kan köpa aktier och obligationer senare, om du väljer att göra det.

Om du inte har något konto måste du öppna ett, vilket du kan göra på 15 minuter eller mindre. Du vill ha ett som passar den typ av investeringar som du planerar att göra. Om du köper en värdepappersfond ska du försöka hitta en mäklare som låter dig handla med din värdepappersfond utan transaktionsavgift. Om du köper en ETF, leta efter en mäklare som erbjuder ETF:er utan provisioner, en praxis som har blivit norm.

Bestäm hur mycket du har råd att investera

Du behöver inte vara rik för att börja investera, men du bör ha en plan. Och den planen börjar med att ta reda på hur mycket du har möjlighet att investera. Du vill regelbundet sätta in pengar på kontot och bör planera att behålla dem där i minst tre till fem år för att ge marknaden tillräckligt med tid att stiga och återhämta sig från eventuella större nedgångar.

Ju mindre du har möjlighet att investera, desto viktigare är det att hitta en mäklare som erbjuder dig låga avgifter, eftersom det är pengar som annars skulle kunna gå till dina investeringar.

Köp indexfonden

När du vet vilken S&P-indexfond du vill köpa och hur mycket du har möjlighet att investera går du till din mäklares webbplats och sätter upp handeln.

Håll dig till mäklarens enkla formulär för att registrera handel, som ofta visas längst ner på skärmen. Ange fondens tickersymbol och hur många aktier du vill köpa, baserat på hur mycket pengar du har satt in på kontot.

Om du har möjlighet att flytta in pengar till mäklarkontot regelbundet kan du hos många mäklare ställa in ett investeringsschema för att köpa en indexfond på återkommande basis. Detta är ett utmärkt alternativ för investerare som inte vill komma ihåg att placera en regelbunden handel. Du kan ställa in det och glömma det.

Som ett resultat av detta kan du dra nytta av fördelarna med dollar-cost averaging, vilket kan hjälpa dig att minska risken och öka din avkastning.

Vad är S&P 500?

Även om det kan finnas nästan hur många index som helst, är de mest kända indexen baserade på Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor’s 500 och Nasdaq 100.

Av dessa har S&P 500-indexet kommit att ses som klockan för den amerikanska aktiemarknaden. Det innehåller cirka 500 av de största företagen i USA, och när investerare talar om att ”slå marknaden” anses S&P 500 ofta vara riktmärket.

Dow Jones Industrials innehåller däremot bara 30 företag, medan Nasdaq 100 innehåller cirka 100 företag. Även om innehaven i dessa index överlappar varandra, innehåller S&P 500 det bredaste utbudet av företag inom olika branscher och är det mest diversifierade av dessa tre index.