Vad är daytrading?

Att handla på börsen har alltid varit ett sätt att kunna dryga ut plånboken lite. I alla fall för de som är duktiga på att förutse företags uppgång och fall. För de allra flesta så är långsiktighet det enskilt viktigaste för att lyckas väl på börsen. Över en lång tid så kommer börsen att stiga, det har den alltid gjort i alla fall. Då gäller det att ha is i magen när det går ner och tro på att det kommer att vända. Vill du ge dig in i mer riskfyllda projekt så kanske det som kallas daytrading är något för dig. På svenska brukar det kallas rakt översatt dagshandel eller intradagshandel. Det är ungefär som det låter att du handlar bara över dagen. Det kan ge stora summor i vinst men det är också riskfyllt och du ska helst bara satsa pengar som du kan bli av med. De som arbetar med det här har oftast en buffert som de kan spela med. Det går att jämföra med betting på sportevenemang.

Köp billigt, sälj dyrt

Det som rubriken förmedlar är allt som börsen handlar om. Du vill köpa när priset är lågt och sälja när det är dyrt. Det som är svårt är att veta när det är lågt respektive högt dock. Den som visste det med säkerhet skulle snabbt bygga upp en ordentlig förmögenhet. När du sysslar med daytrading så handlar och säljer du samma dag. Du köper då aktier, råvaror, valutor, guld, värdepapper på morgonen och säljer senare samma dag. Det spelar egentligen ingen roll vad det är du handlar med. Så länge du handlar samma dag så kommer du att vara en daytrader.

Om du på morgonen tror att en aktie eller liknande står lågt så köper du, sedan så behåller du aktien till ett läge under dagen då du tror att priset har stigit och att det inte kommer att stiga mer. Den vinsten du gör är det som kallas avkastning och skulle vara din lön om du har detta som ett arbete. Ska du ha det som ett arbete så krävs det att du lägger ner mycket tid så att ha ett annat fulltidsarbete samtidigt som du daytradear kommer var svårt.

Bra och dåligt med daytrading

Det finns såklart bra och dåliga saker med daytrading som med allt annat. En fördel är att du varje dag kommer att vara klar med ditt arbete. När börsen har stängt så har du sålt dina aktier och du kan inte påverka förrän dagen efter. Du kan alltså inte ta med dig jobbet hem. En nackdel är att du kommer att behöva ganska stora summor för att det ska vara lönsamt. Eftersom en aktie inte kommer att ändra sig så mycket i pris under bara en dag så kommer du inte att tjäna så mycket pengar om du inte redan sedan innan har ett stort kapital. Allt utgår ju ifrån procentuella vinster så ju större kapital du har desto större potentiell vinst men också förlust.