En hel del om AMC aktien!

AMC aktien – Att handla med fonder och aktier har verkligen fått ett uppsving under pandemin. Fler och fler ungdomar handlar med aktier och fonder och det är generellt sett väldigt bra. Det är bra att folk lär sig att det är bättre att investera och placera sina pengar än att ha dem på ett bankkonto. De kommer aldrig att växa på ett bankkonto och egentligen så sänks det reella värdet eftersom inflationen gör att varje krona på bankkontot sjunker i absolut värde när allt blir dyrare. En av de aktier som har varit väldigt mycket i ropet på senaste är den som heter AMC. En aktien är ett delägande i ett företag. När du äger en aktie i ett företag så är du helt enkelt delägare av det företaget. Det betyder att om det går bra för bolaget så går det bra för dina aktier. Går det dåligt så för dem så går det dåligt för dina pengar.

Ett bolag inom nöjesbranschen

AMC är ett bolag som är verksamt inom nöjesbranschen. De har sitt huvudkontor i Kansas i USA och de driver biografer i hela USA tillsammans med några dotterbolag. De har ingen direkt nisch på sina biografer utan de erbjuder allt ifrån gamla klassiker till nya filmer. De erbjuder sina aktieägare en utdelning varje år. Det betyder att varje år det går bra för bolaget så kommer en viss procent att delas ut till aktieägare. Ju fler aktier du har, desto högre blir din utdelning. I Sverige äger AMC bland annat Filmstaden.

Bitcoin som betalningsmedel

AMC har som en av de första biokedjorna bestämt sig för att acceptera Bitcoin som betalningsmedel. Bitcoin är den mest framstående och kända kryptovalutan och det är fler och fler företag som godtar den som betalningsmedel precis som vilken annan valuta som helst. AMC är alltså ett av dessa företag.

Året var turbulent

Året har varit minst sagt turbulent för AMC och alla dessa aktieägare. I juni så hade aktien stigit med 3000 procent under året. Detta är extremt ovanligt och inget som är önskvärt för någon. Till och med ägarna till aktien har gått ut och varnat för att köpa den då det är något som inte stämmer. Det som inte stämmer är att flera småsparare har gått ihop för att sätta dit aktieägarna kan man säga. Ni kanske kommer ihåg härvan runt Gamestop, då massvis av sparare gick ihop för att få den aktien att rusa som det heter. Med samlade krafter fick de aktien at gå upp flera tusen procent och nu har användare från forumet Reddit gjort samma sak med AMC-aktien. I maj 2021 så gick den om Gamestop som den mest populära ”meme-aktien” på Reddit.

Användare på Reddit bestämmer sig tillsammans för att köpa aktier vid ett givet tillfälle och då kommer aktien att gå upp mycket mer än vad den egentligen är värd. Aktiemarknaden handlar ju egentligen ingenting om vad ett bolag är värt utan ara om förväntningar på bolaget och dess framtidsutsikter. Om användare då går samman och köper en aktie så höjs värdet även o själva bolaget inte har gått bättre än förut. Anledningen till att de gör det är för att sätta dit sådana som blankar som det heter.

Att blanka en aktie är att sälja en aktie som du inte äger. Folk gör det för att man tror att aktierna ska sjunka i värde. Man lånar dem och säljer dem för att förhoppningsvis få ett högre värde tillbaka. När aktierna ökar så som i fallet med Gamestop och AMC så riskerar blankarna att behöva betala extremt mycket mer än de hade förväntat när de tvingas att köpa tillbaka dem enligt kontraktet.

2 svar på ”En hel del om AMC aktien!”

  1. Hej,
    tack för artikeln.

    Hur fungerar dessa kontrakt?
    Om förhandlas dessa löpande eller finns det bestämda datum då aktierna skall lämnas åter?

  2. Oftast är löptiden definierad i kontraktet vid affärstillfället, men jag kan tänka mig att de stora spelarna har möjlighet att omförhandla.

Kommentarer är stängda.