Är det bra att köpa Amazon-aktien?

Amazon – Ska du gå in och köpa ett företags aktie så ska du ha läst på vad de gör för något. Det är riskfyllt att hålla på med aktier och att bara köpa för att det är kul är inte en bra investering. Du ska veta deras affärsmodell och hur de tjänar pengar, det är så du kan tjäna pengar. Går det bra för företaget så går det bra för dina pengar. Amazon är ett E-handelsbolag som även sysslar med molntjänster. De flesta har antagligen hört talas om Amazon. Ett så stort företag är antagligen ganska riskfritt att gå in i på det sätt att det inte kommer att gå omkull och gå i konkurs. Om inte något häpnadsväckande händer men det är inte så ofta det gör. Amazon erbjuder ett brett sortiment av tjänster som innehåller E-försäljning av böcker och hemelektronik och massa andra konsumentvaror. De har sitt huvudkontor i Seattle i USA och grundades 1994.Går den uppåt?

De senaste 5 åren så har Amazon-aktien stigit ordentligt och nästan med 300%. Det vill säga att om du gick in med aktier för 5 år sedan så har du nästan 300% mer pengar idag. Det är ingen dålig investering. Alla investeringar ska göras med långsiktighet och det är då de riktigt stora pengarna kan trilla in. Även på kort sikt så har Amazon stigit ganska ordentligt men inte ås mycket som de gjorde de första 3 åren. Det är antagligen en starkare konkurrenskraft på marknaden som ligger bakom deras relativa nedgång. De går fortfarande uppåt som sagt. Huruvida du ska köpa aktier eller inte i Amazon kan bara du avgöra genom att läsa på mer om företaget och fundera på om du tror ifall de kommer att öka eller sjunka i värde. En aktie har egentligen ingenting med företagets storlek att göra. Den har bara att göra med spekulationer om framtiden att göra. Om många tror att aktien och företaget kommer att gå bra så kommer den att öka och det omvända är också sant.

Skillnad på aktie och fond

Är du ny på marknaden och inte har investerat dina pengar så mycket förut så vet du kanske inte skillnaden på aktier och fonder. För att säga det enkelt så är en aktie en del i ett företag och en fond är en fördelning bland massvis av olika företag och branscher. Det gör att fonder är otroligt mycket säkrare än aktier men du kommer inte att bli rik snabbt på fonder men det är möjligt att bli på aktier. Om ett företag sticker i höjden så kommer dina aktier att göra det samma. Det gäller bara att vara med från början i sådana fall och det är det som är så svårt. En fond kommer mer sannolikt att öka långsamt men stadigt. För de allra flesta småsparare så är fonder en väldigt bra idé och det gör att man kan sitta lugnt i båten även under sämre tider. En fond kommer inte att kollapsa som en aktie kan göra. Även när det är sämre tider så bör du investera mer pengar. Det kommer att vända, det har det alltid gjort på börsen.

Varför investera?

Har du dina pengar på ett bankkonto så kommer de inte att öka i värde medan inflationen i samhället gör att allt blir dyrare. Det betyder rent krasst att dina pengar sjunker i relativt värde men det gör dem inte om du investerar dem. Då stiger det tillsammans med marknaden i stort och förhoppningsvis har du investerat i något som ökar i snabbare takt så att du kan plocka ut mer än vad du satte in.

Lämna en kommentar